By NORHALIMAH

Berkongsi rasa,tips dan cerita

LightBlog

(Resepi) Nugget Ayam Homemade By Kak Limah Bismillahirrahmanirrahim Haaaa siapa kat sini ada anak usia setahun lebih? Sama dengan Kak L...

(Resepi) Nugget Ayam Homemade By Kak Limah

(Resepi) Nugget Ayam Homemade By Kak Limah


Bismillahirrahmanirrahim

Haaaa siapa kat sini ada anak usia setahun lebih? Sama dengan Kak Limah ada anak setahun 4 bulan.

            Bila masuk umur setahun, dah mula lebih kepada makanan berbentuk pepejal..Tapi still Kak Limah monitor makanan apa masuk ke mulut dia selagi boleh. Itulah antara perjuangan.

            Ada orang tanya kenapa nak jaga sangat? Bagi jelah kan dah besar. Well Kak Limah ada alasan kukuh. Pertama sekali bagi Kak Limah setiap makanan yang masuk ke mulut anak tu ada kesan panjang. Sebab tu juga Allah ajar kita jaga pemakanan sebagai amanah.

           Antara amanah yang perlu dijaga pada anak ialah pemakanan. Bukan bagi ikut suka hati ikut apa dia nak, tapi kita sebagai ibubapa cuba didik anak pilih makanan yang baik. No sugar No salt untuk 2 tahun ke bawah. Ilyas masih menyusu badan dan makan apa yang natural untuk zat-zat yang diperlukan. Jadinya tak de keperluan nak bagi dia kek,coklat. Tunggu dulu.

          Bukan nak sekat selera tapi jaga kesihatan dan perkembangan dia. Dah terbiasa dulu sekolah banyak menghafaz,memang kurang makan yang jajan,cekedis bagai. Kat rumah pun memang tak de ajinomoto dan serbuk perasa.Jadi pemakanan tu bagi Kak Limah sangat membantu untuk jaga kecerdasan minda.

          Panjang pulak bebel. Ok kadang tu pening juga nak masak apa. Ilyas kalau makan luar, ikan bakar tanpa perisa je Kak Limah bagi. Kebiasaannya memang bawa bekal nak ke mana-mana. Ilyas pun dah pandai nak cuba makanan baru,maka Kak Limah pun wajib kreatif.

Image result for homemade nugget

Maka hasilnya buatlah nuget homemade. Teringin nak bagi Ilyas nuget tapi tak nak yang segera. Ni Kak Limah kongsi resepi dan cara buat. Senang je,kejap je, antara malas dan rajin. Nak seribu daya hehe

Selamat mencuba semua!


Kak Limah

0 ulasan: