By NORHALIMAH

Berkongsi rasa,tips dan cerita

LightBlog

Bismillahirrahmanirrahim Alhamdullilah,semalam berjaya juga buat mee hailam untuk cubaan kali pertama. Jadi,saya nak kongsi resepi macam man...

Resepi Mee Hailam

Bismillahirrahmanirrahim


Alhamdullilah,semalam berjaya juga buat mee hailam untuk cubaan kali pertama. Jadi,saya nak kongsi resepi macam mana nak buat mee hailam ni.Insha Allah mudah je:)

Bahan-bahan

500gm mee kuning(yang sepaket tu)
Semangkuk udang saiz sederhana
Sedikit sotong
1 keping dada ayam
2 cili padi
Secawan cendawan
2 biji tomato,jangan lupa belah ye
Sedikit daun kobis,dikerat
1 cawan taugeh
2 keping tauhu,dipotong 8 dan goreng
Daun sup ,daun bawang dan cili padi dihiris
Bawang goreng untuk hiasan
4 ulas bawang putih,ditumbuk lumat
3 camca besar sos tiram
1 1/2 camca besar sos lada hitam
1/2 camca teh minyak bijan
(gaul semua sos dalam mangkuk)
1 camca teh kicap pekat
1 1/2 camca besar tepung jagung (dibancuh)
garam dan gula secukup rasa
air secukupnya

Cara-cara
1-Basuh mee.Ketepikan. Basuh udng. Perapkapkan udang dengan garam selama 5minit. Cuci sotong. Potong ayam kecil-kecil dan cucikannya.
2-Panaskan minyak dalam kuali. Tumiskan udang dan sotong sehingga warna kekuningan.
3-Ambil separuh dari udang yang ditumis tadi. Tumbuk sehingga lumat. Masukkan ke dalam periuk yang diisi air. Renihkan selama 15minit. Tapis dan asingkan stok udang tersebut.
4-Tumiskan bawang putih yg dah ditumbuk bersama sedikit minyak sehingga naik bau. Masuk udang yang direnih,ayam,sotong dan udang. Kacau dan goreng selama 3 minit.Masuk sos yang sudah dibancuh dalam bekas tadi. Biar sampai mendidih.
5-Masukkan kobis,tomato,cendawan,tauhu dan lada benggala.Masakkan dalam 5-7minit. Tambah air jika perlu
6- Masuk bancuhan tepung jagung dan kicap pekat. Kacau sampai rata. Masukkan taugeh. Masuk garam dan gula secukupnya. Kemudian masukkan mee.Hidangkan panas.Masa nak makan tabur hirisan daun sup,daun bawang dan cili padi. Siap dimakan:)

Selamat Mencuba!
Wassalam.

0 ulasan: