Thursday, March 26, 2009

Seronoknya belajar short sem...

Coretan daripada Nor Halimah Ahmad Ramli at 5:40 PM 2 comments
Alhamdullilah,sudah 4 hari saya kembali semula meneruskan pengajian di medan ilmu ini.Pada mulanya,saya agak risau.Kini saya tinggal sebilik dengan rakan-rakan yang sudah dikenali. Walaupun pada awalnya saya mengeluh(manusia memang cam ni) kerana bilik agak jauh dan tinggi tetapi bila difikirkan semula,banyak kelebihannya.Allah bagi sesuatu pasti ada sebabnya.Sekarang kami semua kelihatan sudah biasa cuma rutin harian agak berbeza. Saya turun naik untuk pergi kelas je.Simpan tenaga untuk pelajaran...



Short sem kali ini semuanya nak ''rush'',kami sebagai pelajar perlu menumpukan sepenuh perhatian dalam pelajaran.Saya ambil subjek bahasa Arab.Indahnya bahasa Arab ini.Setiap perkataannya sangat istimewa.Bahasa Arab bahasa syurga. Saya mula belajar bahasa ini secara formal di bangku sekolah menengah.Kini saya meneruskan perjuangan untuk mendalami bahasa ini di universiti.Level kali ini agak mencabar.Banyak perkataan baru yang baru saya jumpa.Saya masih perlu banyak belajar.Saya suka Nahu.Kaedah-kaedahnya telah mencuri hati saya semenjak saya mula mengenali subjek ini.Sedikit sebanyak dapat membantu kita dalam memahami ayat-ayat al-Quran.



Jadual saya memang agak penuh.Alhamdullilah 32 jam sudah dikurangkan menjadi 28 jam.Pagi dan petang,saya belajar Arab.Seronoknya..Kelas saya majoriti pelajar muslimat.Kebanyakannya,saya belum kenal.Ustaz Hamimi dan Ustazah Rokiah yang mengajar kami.Syoknya belajar! Segala kerja dijalankan dalam kumpulan.Ustaz sering bergurau bagi mengelakkan kami berasa bosan.Nampak cam ringan sikit. Ustazah pun seronok=)

Saya harap sem ni berjalan dengan lancarnya.Ni pun baru balik kelas.Rehat dengan kawan2.Excited ni sebab satu sem tinggal bahasa arab.Semoga berjaya.
InshaAllah...=)

Friday, March 20, 2009

Alhamdullilah saya gembira...

Coretan daripada Nor Halimah Ahmad Ramli at 10:31 PM 0 comments
Hari ini banyak perkara yang terjadi.Saya baru saja pulang dari Kuala Lumpur.Bawa kawan-kawan pergi jalan. Nova dan Solehah. Aisyah tak dapat ikut. Mungkin kerana kami ada konflik sikit. Saya kena jumpa dia 'face to face'. Tu perkara yang buat saya sedih.Saya harap semua akan pulih.

Awal pagi tadi,kami bertolak ke KL. Perjalanan mengambil masa lebih kurang 2 jam dengan menaiki Metrobus. Saya dan Nova tidak berhenti-henti berbual.Maklumlah sudah lama tidak bersua. Rindu sgt2! Macam-macam kami bualkan.

Sampai di KL,saya bawa mereka ke Jalan Masjid India. Krem kaki dibuatnya.huhu~~Pusing habis kawasan tu.Bukan beli apa2.Cuci mata tgk brg2. Macam-macam saya nak tapi sabar jela,bukan keperluan...Kehendak je tu...hehe.Kami singgah membelek-belek buku di Pustaka Mukmin. Kami teruskan perjalanan lagi..hehe

Singgah Kamdar sebelum g kedai buku tu.Banyaknya baju warna-warni. Sabar2!Kami masuk ke sebuah kedai baju. Tiba2,saya terpaku!!!Saya nampak seseorang yang sudah lama saya menyimpan hasrat untuk bertemu dengannya.Maklumlah sudah hambir berbelas tahun tak jumpa.Siapakah dia?

Insan yang bergelar pendidik sewaktu zaman saya mula mengenal ABC dan 123. Zaman tadika,masa umur 5 tahun.Cikgu saya. Saya terus menuju ke arah cikgu dan memanggilnya.Saya memperkenalkan diri saya.Padahal cikgu tinggal di Pahang tetapi sudah ditakdirkan kami bertemu di sini.Gembiranya saya!!Kami berbual seketika.Sebelum pergi,cikgu sempat memberikan kata-kata semangat kepada saya.Terima kasih,cikgu! Sayang cikgu=)

Kami teruskan perjalanan.Kaki saya dah rasa macam tak pakai kasut. Letih jugak. Hehe. Kami masuk ke sebuah shopping complex. Agak sunyi. Tempat tu macam tuk orang-orang berada.Tiba2,Nova senyap.Kenapa?Nampak seorang pelakon ni. RIEZMAN.Betullah dia.Tengah pilih barang.hehe

Kemudian kami ke stesen LRT.Nak gi KLCC pulak.Sambil memerhati keadaan sekeliling.Ramainya orang.Sampai di KLCC,terus ke level 4.Ingat nak masuk PETROSAINS tapi tiket da sold out la pulak..Sedihnya..xpe2.InshaAllah lain kali kita pergi lagi ye,kawan2!Kami sempat pergi belek buku free kat Kinokuniya! Antara my favourite place,KINOKUNIYA la...Syok..Macam2 buku.Kalau suruh saya duk sini pun xpe..Duit tak banyak,jadi belek kat situ je la. Alhamdullilah saya dapat juga beli kamus dan Reading Digest. Masa tu ternampak pulak majalah ada gambar ARASHI.Tengok je,nak beli x guna je.Tak faham,dalam bahasa Jepun..Haha..Seronok tengok budak2 baca buku..Azam saya kalau da ada pendapatan sendiri,bolehlah selalu dapatkan buku-buku terbaru di sini.Barang lain tak mampu nak beli,mahal sangat bagi saya.Sebelum ke rumah Mak Sham,singgah Roti Boy dulu.Bau roti yang dari tadi memikat saya,yummy!Beli roti sikit..

Kami teruskan perjalanan ke Terminal Gombak. Sampai di sana pukul 3 lebih.Tunggu bas.Sempat lagi saya tengok senior-senior UIA Gombak.Tak sabarnya nak gi AIKOL,Gombak!! Semangat saya berkobar-kobar secara tiba-tiba. Sempat saya bersembang dengan senior dari England,jika tak salah. Dia tahun akhir,kos IRK. Sebelum balik,dia berharap dapat jumpa lagi di Gombak. InshaAllah...

Lamanya bas.Kami kena kejar tiket nak balik Pahang pukul 6.30petang.Kami mengambil keputusan naik teksi je la. Kalau seorang saya mungkin tak akan naik tapi bertiga...Alhamdullilah sampai akhirnya kami di rumah Mak Sham.Mak Sham tak de,kerja.Saya ada kunci.Hihi~~

Saya mengemas barang untuk pulang ke Nilai Ahad ni.Sempatlah kawan-kawan berehat.Minum-minum dulu.Tepat 5.30 petang kami tunggu bas di depan rumah.Bas U1tiba tidak lama kemudian.Sepanjang perjalanan jem je jalan ni.Seronok gk dapat bwk kereta kat KL ni.Mencabar dan menuntut kesabaran.Risau juga lambat sampai..Alhamdullilah sempat pun...

Kami sampai di Pahang pada pukul 8 lebih...Kenangan hari ini akan kusimpan dalam kotak memoriku=)
Di samping itu,saya gembira sebab dah dapat lesen P kereta akhirnya.Penantian sudah berakhir,alhamdullilah.Hari test JPJ tu risau gak.Result peperiksaan sem 2,alhamdullilah...

p/s:Sesungguhnya Allah itu sangat sayang pada hambanya.
Setiap ujian yang berlaku sebelum ini pasti ada hikmahnya.

Jadikanlah kami di kalangan orang yang sabar dan berjaya=)

Tuesday, March 17, 2009

TAHNIAH BUAT SAHABAT-SAHABATKU...

Coretan daripada Nor Halimah Ahmad Ramli at 3:26 PM 2 comments
tahniah!



Entri kali ini agak berbeza.Ucapan tahniah saya layangkan buat semua sahabat yang berjaya menamatkan pengajian di Kuliyyah al-Lughah Waddin,Pekan dan mencatat keputusan yang cemerlang dalam Sijil Tinggi Agama Malaysia(STAM)2008.Sepatutnya saya bercadang untuk mengikut 2 orang sahabat baik saya ke sana untuk mengambil keputusan tetapi saya tidak berkesempatan.Sebagai peneman.Maaf yer! Sedih jgk sebenarnya. Aisyah je dapat temankan.

Saya dengar ramai yang dapat mumtaz dan jayyid jiddan. Antaranya,NOVA,SOLEHAH,HASHIM,ZULKIFLI,AZIANA,KHAIRUL dan SYED. Maaf jika nama anda tak disebut.=) Kejayaan kalian adalah hadiah terbaik buat mak dan ayah.

Alhamdullilah dengan kejayaan ini. Insha Allah kalian semua dapat meneruskan perjuangan dalam menuntut ilmu. Semoga kalian dapat apa yang terbaik! Pilih baik-baik ya. Ada juga sahabat-sahabat yang bertanya pandangan saya. Saya cuba membantu jika boleh.
Ramai yang nak menyambung pelajaran di Mesir terutamanya lelaki.Asalkan korang semua teruskan buat yang terbaik=) Perjalanan masih panjang. Banyak cabaran yang menanti kita semua.Semoga terus tabah.Allah sentiasa bersama kita.
Kepada yang mendapat keputusan yang kurang memberangsangkan,teruskan usaha anda! Pasti ada hikmah di sebaliknya.Jangan putus asa.
Gambate! Chaiyok! Aza aza Fighting!

p/s: sorry x semua ada gmbr kat atas tu...

Monday, March 16, 2009

WAKTU-WAKTU BERDOA YANG MUSTAJAB

Coretan daripada Nor Halimah Ahmad Ramli at 2:15 PM 0 comments
1.Pada malam Lailatul-Qadar
2.Pada hari Arafah
3.Dalam bulan Ramadhan
4.Pada malam Jumaat
5.Pada hari Jumaat
6.Bermula azan hingga selesai solat Jumaat
7.Di antara 2 khutbah
8.Waktu tengah malam
9.Ketika azan sedang dilaungkan
10.Waktu antara azan dan iqamah
11.Ketika peperangan sedang memuncak
12.Sebaik sahaja selesai menunaikan solat fardhu
13.Di dalam sujud
14.Semasa hendak membaca al-Quran dan khatamnya
15.Ketika meminum air zam-zam
16.Di dalam majlis zikrullah
17.Semasa turun hujan
18.Semasa munajat

p/s:wallahua'lam

1 langkah je lagi...

Coretan daripada Nor Halimah Ahmad Ramli at 1:55 PM 0 comments
pagi tadi..
tepat 8.30 pagi,saya dan mak bertolak ke institut memandu..
rutin harian saya masa cuti sem kali ini..
bosan juga kadang2..
tapi sementara ada masa dan keazaman yang amat kuat ni..
saya mesti dapatkan lesen kereta...hihi
lesen moto dah ada,tinggal kereta je lagi..
bezanya auto n manual..
tu la cabaran...
hehe selama ni drive kete auto jer..
tp syok gk,mcbr
n dapat tau cara pandu kete,gear auto n manual..
cepatlah!!nak lesen...
pagi tadi ujian kelayakan..
macam masa ambil lesen moto dulu..
dupdap dupdap...
jantungku berdegup kencang..
saya katakan kepada diri saya
SAYA BOLEH!=)

Alhamdullilah dah lulus ujian kelayakan
tinggal test JPJ je..
Doakan saya lulus ek??

Lepas ni saya harap saya tak menyusahkan banyak pihak dah...
nak kena hantar dan ambil saya..
saya boleh drive tapi sayangnya tak de lesen..
saya minta maaf kat semua yg sy dah susahkan selama ni...
terima kasih...

mood: excited=))

Saturday, March 14, 2009

Watak-watak Sahabat Sejati

Coretan daripada Nor Halimah Ahmad Ramli at 9:09 AM 2 comments
1. Jika engkau membuat bakti kepadanya,dia akan melindungimu...
2. Jika engkau rapatkan persahabatan dengannya dia akan membalas baik persahabatannya
3. Jika engkau memerlukan pertolongan berupa wang atau sebagainya,dia akan menghulurkan selagi dia mampu
4. Jika engkau menghulur sesuatu kebaikan kepadanya, dia akan menyambut dengan baik..
5. Jika dia melihat perkara yang tidak baik padamu , dia akan menutupnya dan menegurmu
6. Jika engkau meminta bantuan daripadanya, dia akan mencuba menghulurkannya
7. Jika engkau berdiam diri kerana malu hendak meminta, dia akan bertanya kepadamu..
8. Jika datang suatu bencana menimpamu,dia akan meringankan kesusahanmu dan membuat sesuatu untuk menghilangkan kesusahanmu...
9. Jika kamu berdua berselisih faham nescaya dia lebih selesa mengalah untuk menjaga kepentingan persahabatan...

SMILE('',)

Coretan daripada Nor Halimah Ahmad Ramli at 7:58 AM 0 comments
Bersedekah dengan senyuman
lebih baik daripada
bersedekah dengan harta

kerana dengan senyuman
manusia tidak rasa terhutang
dan tidak pula rasa terhina
...


SENYUMLAH=)

Yesterday....

Coretan daripada Nor Halimah Ahmad Ramli at 7:36 AM 0 comments



errrrrrrrr....sejuknya hari ni...=(
semalam hujan lebat tak henti2...
semalam saya balik kampung,masa drive kereta,saya hanya nampak cahaya lampu kereta dari arah bertentangan..
seram juga tapi mesti berani juga...
jalan raya pun penuh dengan air..
risau juga enjin kereta mati bila lalu,kereta tu kan rendah je..
tapi berani kan juga...
kereta lain boleh,saya mesti boleh juga
apapun tak sama dengan kereta pacuan 4 roda@ 4WD.
That`s why saya suka kenderaan jenis 4WD..Salah satu sebab saya suka...
Boleh lalu je bila air penuh kat jalan raya=p
ambil masa yang agak lama nak sampai kampung mak sebab hujan.
tekan minyak pun tak boleh laju sangat,lagipun bahaya..
alhamdullilah sampai juga akhirnya..

ada baby baru...
anak sepupu saya kat rumah mak cik saya tu
comey...

tak lama kemudian saya ikut mak cik dan pak cik saya pergi Kuala Lipis.
Ambil Mimi kat MRSM...
Jauh juga perjalanan..
Mencabar..Jalan macam ular kena palu...
seronok ni kalau dapat drive kat jalan tu=p
sampai di sana,Mimi dan rakan2 dah siap
terus balik...

sampai kat Chenor pukul 2 lebih...
lepas dah rehat2,petang tu saya dan mak balik rumah...
tadi mak tak ikut gi Lipis,jaga angah dan baby...

malam tadi saya kepenatan...
tidur pun awal...
bukan senang nak tengok saya tidur awal...

Sunday, March 08, 2009

~tomorrow??~

Coretan daripada Nor Halimah Ahmad Ramli at 2:05 AM 0 comments
what I'm going to do???I got a holiday from Driving institute:D hahaha
actually,I want to try to drive manual car which is belongs to my uncle.Unfortunately,I have to forget about it.So what I'm going to do??

Friday, March 06, 2009

~Watching Latest Korean Movie~

Coretan daripada Nor Halimah Ahmad Ramli at 5:30 PM 0 comments




I bought one dvd.The title is Baby&Me.One of the latest Korean Movies.You should watch it because it is about parents and children.It teached me about love. Love is very vital in family.The baby is so cute!!


Starring: Mason Moo& Jang Geun Seuk
Language:Korean
Released:2008


Joon-soo is a high school student who often involves in fights.He always make problems.One day,his parents decided to leave him alone. His parents cannot stand anymore with his problem and stubborn.He then goes shopping at supermarket. Suddenly,he comes upon an unexpected surprise.A little baby in his trolly and wearing tag"Han Woo-Ram" and points to Joo-Soon as his father.Joon -Soo tried to find his birth parents but failed to do so. So,he must take care of him. He has no choice and he decides to bring the baby with him to the school.This action caused scandal in the school.Moreover,the baby did not drink formula milk,but only breast milk.Therefore Jun-soo starts to find it everywhere....

what happen next??
You need to watch it...
Kam sahamida...=)

Thursday, March 05, 2009

~buat semua yang sentiasa di sisi saya~

Coretan daripada Nor Halimah Ahmad Ramli at 5:36 PM 0 comments
I found one song.I think it is really special to me.Firstly,I listen to this song without knowing it's meaning. Japanese song.However,my heart keep saying that it has a good meaning. I already found it's translation. You can read it here.This is the song...

LA FAMILIA BY MATSUMOTO JUN





TRANSLATION :
It all began in Hawaii A.RA.SHI
A.RA.SHI for dream
Clasping hands alternately with everyone,
while keeping up each day's arduous schedules
Lacking the ability, and cannot find one's self, holding in unease the entire day
Still, even if the road ahead is undefined,
Run towards the present with all your strength

Found a reason to be strong,
You are the one always in my heart, my friend
Every time you call my name, I'll be there
No matter how far, we are friends

Understanding myself, and vaguely knowing what kind of place I'm at
During the times when I couldn't trust in anyone, during the times when I couldn't see my surroundings clearly,
there have been instances where I've wasted a lot of time,
and instances where I understand clearly
yet still cannot do it
Taking each step with my own feet, surpassing the barriers, that is the present
"These past five years, I've never been alone." Experiencing this everyday,
I walked through five years.
Undertaking the pain together, sharing the laughter together
Passing each day with happiness, at the same time thankful of those around me
My own road was chosen by my own self
My mind is steady and firm
(echo: my mind is steady and firm)
*

What would it be like after five years?
Would each day still pass with happiness?
Compared to the present, would I be more trusting in myself and others?
Waiting here with a smile,
waiting for the future of the next five years
If possible, the wishes written down in my letter
I want to convey it all
The new road that I've started creating from here,
I want to convey this long road to everyone.
One person running, aiming for the topline, with a juxtaposing lane by the side
At that time, who will be by my side?
Without a doubt it will be the five of us together Within the encircled surroundings, like it is now
With you at my side, with everyone at my side

*
*

At that time, who will be by my side?
Without a doubt it will be the five of us together Within the encircled surroundings, like it is now
With you at my side, with everyone at my side
At that time, who will be by my side?
Without a doubt it will be the five of us together Within the encircled surroundings, with you at my side This is what I hope for, I make this wish here now

~on holiday~

Coretan daripada Nor Halimah Ahmad Ramli at 4:26 PM 0 comments
salam
cuti dah 4hari....
baru je balik dr kg mak ni...
ade hal penting...
ape sy nk wat cuti ni???
blh bg cdgn??
Jumaat-Khamis ni ade aktiviti..
x sabarnya...
smg sy berjaya dapatkan lesen P untuk kereta..
Lps ni sy x kn sshkan org je...
minta maaf kpd semua yg sy dah sshkan selama ini..
terima kasih sy ucapkan..
sy x de niat nk sshkn tp terpaksa...
=)
 

Flavor of my life Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea