Friday, May 08, 2015

Make up ?

Coretan daripada Nor Halimah Ahmad Ramli at 8:49 PM
Bismillahirrahmanirrahim.

Sejak dua menjak ni,aku terlebih "rajin" taip-taip ni. Disebabkan aku belum kerja lagi,bolehlah aku membebel kat sini sesuka hati tanpa ada bos memanggil aku. Haha.
Kali ni aku nak cerita pasal mekap. Aku ni dulu tersangatlah tak ambil tahu pasal mekap ni. Term MUA tu pon dulu aku tak tau apa dia. Sekarang ni pulak lain da,sampai MUA pun dah jadi mcm kakak aku. Haha.*Kak baiyah,sorry tak sempat lg nak blaja ngan akak mekap
Aku kenal akak tu dari rumah sepupu aku lps tu aku siap ikut dia join satu event mekap pengantin kat Taman Layang2,Kepong. Haha suka hati aku je.

Mungkin jugak naluri perempuan suka cantik,aku tak terlepas,cuma aku lambat sikit nak kenal barang2 mekap ni. Dulu masa first year aku selalu tadah muka main mekap ngan rumate aku,Bella. Rindunya zaman dulu.

Sekarang ni aku pulak jadi suka,google youtube pasal mekap,cari blog cite pasal mekap,apakah ini? Aku yg dulu lantaklah apa nak jadi ngan muka sku.Sekarang pun nak kata aku kaki mekap bila keluar tak jugak,kdg tu "terlebih confident" pergi jalan "naked" face sahaja haha

Dalam MUA yg aku suka tgk hasil kerja diaorang, contohnya Aimierifdi,Kak Awin,Fahadaismail,naela(exclassmate aku),dan ada la youtubers yg aku suka juga,yang penting nampak natural,dan tak ubah muka seseorang tu.

Sebagai newbies,aku nak share je ape yg aku suka guna bila main mekap.


1-BB Cream IN2IT (beli kat watsons je)
2- Miss Rose Concealer (beli online kat fb Hani Kryolan page)*akak MUA rekemen
3- Kryolan Foundation *aku beli yg ikut gram je,RM25 kot kalau x salah,beli kat fb Hani tu

 
4- Silky Girl lips gloss
5- Maybelinne lip balm (biru pink tu time aku beli kat watson,harga RM9.99)*yg ni fav aku dalam beg mesti ade,gara2 sepupu aku rekemen,
6- Maybelinne lip balm
7-Maybelinne lips gloss 
8-Lips pallete (beli kat fb Hani tu,aku tak ingat harga dah)


9-Relian Mascara *best sebab ade fibre sekali utk buat bulu mata nampak panjang haha Seingat aku harga RM25
10- Celak yang mcm lipstick tu aku beli kat Mekah tapi mmg jarang pakai sbb kelopak mata aku mesti comot kalau pakai,siapa yg mata ala arab boleh la try
11-Silky Girl Eye liner
12-Avon eye liner


13- Naked Eye Shadow *mostly kaler earth
14- Naked blusher,highlighter
15- Silky girl loose powder *aku lagi suka loose powder dari compact powder,yg ni barang kedua yg ade dlm handbag.
16-Pixy *yg ni aku rasa salah beli kaler sbb tone x sama ngan warna kulit muka aku,memang jrg pakai plus sbb aku tak brp sesuai ngan compact powder
17- Berus -berus ni paling aku tak sangka aku akan beli haha (Beli kat fb Hani gak)

Tu je barang aku ada,yang online memang semua aku beli kat Hani Kryolan,boleh search kat fb. Harga pun berpatutan dan mcm2 ada.

Sekarang aku suka masuk website hansagae cuci mata je haha. Yg ni ade lagi,malas da nak beli lagi.
Aku bukannya jenis pakai sokmo mende2 ni,certain waktu je.
 Tapi mask kat hansagae mcm menarik hehe
Ada sebarang tips utk mekap,boleh la sudikan share dgn aku yg xtau ape sangat ni:) 

Oh ye sambil tu nak lawo camne pun ,ingat Allah da ciptakan kita sebaik kejadian,secantiknya^_^ 
Jangan sampai buat sesuatu yg dilarang.

Wassalam.


2 comments:

ieza ashaari said...

wah, byknya alat make up dia.

Nor Halimah Ahmad Ramli said...

:) baru belajar2~
thanks ieza for blogwalking..^_^

 

Flavor of my life Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea