Monday, November 10, 2014

All the best, Cikgu to be, Cikgu Panda:)

Coretan daripada Nor Halimah Ahmad Ramli at 8:08 PM 0 comments
Bismillahirrahmanirrahim
Entri ni khas utk seseorang yg rapat dengan saya by blood.
Yang masa kecik dulu, kalau arwah nenek nak beli pape,kena beli dua dan sama.
Tak pun colour je lain.
Haha sampai sekarang pun aku rasa taste aku ngan ko lebih kurang je. Tapi paling ingat balik raya 2012,tengok hp tetibe model sama ,kaler je lain. Kalo nak bebel pasal ko,aku terlalu banyak kenangan dgn ko,sampai esok pun tak habis,

gambar masa 2012 kot. Apesal minyak sangat muka aku tu,panda oi? :p


Buat Cikgu Panda a.k.a Farah a.k.a sepupu sebaya.(panda sangat sebab dua2 gila panda)
All the best wei final ko for last sem.
InshaAllah ko boleh buat. hehe
Habis exam roger aku tau.Nanti kite g berjimba:p
Chaiyookkk!!
Aja-aja fighting^_^
lepas ni mesti ko jadi cikgu garang ni hehe ok

Wassalam
NHAR
Mahallah Nusaibah.

Post tertangguh,tahniah.

Coretan daripada Nor Halimah Ahmad Ramli at 9:19 AM 0 comments
Bismillahirrrahmanirrahim.
Post ni sangat tertangguh. 13.10.2014, satu tarikh yang akan kekal jadi satu kenangan yg indah. Alhamdullilah, saya officially graduated dari Taman Ilmu dan Budi untuk ijazah pertama LLB.

Tahniah buat ibu tersayang kerana dialah insan yg banyak memberi sokongan setiap masa,dengan doa yg tak putus-putus dengan kesabaran melayan karenah saya. Buat ayah yang jauh di sana, entah kenapa rasa ayah ada bersama waktu tu,deep inside this is the present for you. Walaupun ayah dah tiada tapi semangat yg ada sampai sekarang berkat sokongan dia waktu yang lalu.

Tahniah juga buat semua para pendidik sejak zaman tadika sampailah UIA dan sampailah bila-bila. Walaupun yang bukan officially pendidik,anda pasti meninggalkan sesuatu pelajaran untuk kembara kehidupan saya. Terima kasih tak terhingga. Semoga Allah membalas jasa kalian dgn berganda-ganda.

Buat keluarga besar yg sentiasa menyokong saya dari belakang. Korang memang super duper awesome. Sentiasa doakan Limah,sentiasa ingatkan saya, tak tau nak cakap apa tapi korang sangat berharga dalam kehidupan,suatu hadiah yang terindah pemberianNya.

Buat sahabat-sahabat yang sentiasa di sisi. Tak jemu membantu saya sepanjang perjalanan yang sejak 2008 kat CFS sampailah kat UIA Gombak. Korang yang mewarnakan kisah ni, Ramai sangat. Jazakumullahu khoir.
Buat sesiapa saja yang singgaj dalam kembara hidup saya selama ini,yang mendoakan saya dalam diam, terima kasih ^_^
Syukurpada-Nya kerana sentiasa ada untuk saya. Hanya Dia yang betul-betul tahu kisah ini. Ini bukan pengakhiran tetapi permulaan suatu tanggungjawab.

Ok,sekarang ni ramai yang tanya lepas konvo buat apa. Jawapannya saya masih di UIA,meneruskan pengajian dalam LLBS untuk ijazah kedua. InshaAllah masih berbaki dua bulan. Doakan saya ^_^

Ni gambar-gambar masa konvo. Credit to yg belakang kamera ni,thanks for coming!


mak,saya,mak sham(yg banyak sangat support saya)
gambar ni buat saya rasa feeling model haha

tak taula kenapa muka camni,happy sgt kot

member sejak CFS Nilai lagi.... Teringat zaman kat Nilai-_-

dengan ustaz Zainuddin,lecturer LLBS yg sporting ajak tangkap gambar

dgn Sir Mizan,lecturer CP2

Suke gambo ni

Depan library,bajet rajin baca buku haha

ni sesi preconvo




Semoga semua baik-baik sahaja.
Wassalam.

NHAR.
Kamar Mahallah Nusaibah.
IIUM.

Saturday, November 08, 2014

Tahniah Nad & Akmal

Coretan daripada Nor Halimah Ahmad Ramli at 12:51 PM 0 comments
Bismillahirrahmanirrahim.

Alhamdullilah sahabat saya ,Cik Nad selamat mendirikan rumahtangga dengan pasangan pilihan hati,Akmal pada 31.10.2014 di Sekinchan.

Pertama kali menghala ke Sekinchan, bukan nak kata apa tapi feeling perjalanan tu macam balik kampung Johor. Ok,rindu pulak kampung sana!Credit to Cik Nad sbb lukiskan peta special utk saya, saya sampai awal sangat dengan mak hehe. Seronok gak tukar baju terus rewang. Lagi tiga kereta konvoi dipenuhi dengan classmates LLBS.

Entah kenapa rasa kenduri ni special sebab kitaorang dapat kumpul satu kelas,plus Nad ni kawan yang rapat dengan saya sejak di CFS IIUM,Nilai. :) Kira jatuh bangun sepanjang 2008-2014 dia ada sekali,so ikatan tu terasa kuat. Dia dah macam kakak saya kesimpulannya.

Alhamdullilah dengan sekali lafaz Cik Nad dah jadi Puan Nad^_^ Cool ! Tetiba semua rasa sebak,mulalah mengalir air mata bagai. We officially let go one of our ahli kelab single:) Opss hari nikah Nad kitaorang pakai serba pink. Nad dan suami pakai kuning,memang naik bila tangkap gambar. Feeling bridesmaids hihi

Petangnya kitaorang g pantai untuk outdoor photoshoot, Saya diamanahkan utk tangkapkan gambar. Seronokkkk sebabbb bonusnya dapat tengok matahari terbenam,subhanallah cantik tak terkata. Memang favourite tengok pemandangan cantik. Thanks pengantin pilih tempat memang da bomb! Tapi paling suka tengok Nad malu-malu lepas tu kitaorang memang kaki nyakat semua hihi Dekat waktu maghrib kitaorang balik homestay.

Kitaorang bermalam kat homestay yg Cik Nad sewakan,comel homestay tu,saya suka! Rasa macam cuti panjang padahal weekend je hihi

Mak pon join sekali dengan kitaorang riuh-riuh. Classmates semua suka sembang dengan mak,alhamdullilah.Ok,saya rekemen semua classmates LLBS sebagai calon menantu hihi

Esoknya 1.11.2014 majlis resepsi Nad sekali dengan majlis sambut menantu abang dia. Kitaorang semua serba purple meraikan hari bahagia Nad. Seronok tengok semua pilih-pilih baju pagi tu,main mekap-mekap,gilir-gilir nak mandi haha Kenangan betul!
Alhamdullilah majlis berjalan dengan lancar. Kitaorang semua gembira sangat tengok Nad bahagia. Aura tu macam pass kat kitaorang hehe. Lepas ni ada yang nak menyusul rasanya.Kita tunggu sebab ramai dah plan kan haha Btw, thanks untuk family Nad melayan kitaorang, baik sangat family Nad:)

Akhir kata,tahniah buat Nad dan Akmal. Selamat berbahagia sampai syurga. :) Doakan kitaorang yek!

Jom layan teaser gambar-gambar! Thanks Nad dan Akmal bagi peluang jd OP for your big day^_^ Jadi gambar2 banyak ekslusif utk pengantin la:p satu lagi sorry sbb suka suruh korang posing ala-ala titanic la,cam ni la cam tu. Haha entah kenapa suka tengok sebab sweet.

Adiosss.... Kamsahamida^_^

The bridesmaids during solemnization


Outdoor photoshoot


Reception

Thursday, September 11, 2014

Selamat Kembali:)

Coretan daripada Nor Halimah Ahmad Ramli at 10:03 PM 0 comments
Bismillahirrahmanirrahim

Alhamdullilah dah 4 hari semester baru bermula
InshaAllah ini semester terakhir untuk double degree untuk saya dan kawan-kawan.
Cepatnya masa berlalu,almost 5 years duk kat Gombak.
Bila tengok balik gambar-gambar lama memang terasa cepatnya...
InshaAllah 13/10 ni nak konvo untuk first degree. Tak sabar sebab tu lah hadiah untuk mak , sedara mara dan kawan-kawan yang tak henti support.

Kelas untuk semester baru dah start. Semua dalam bahasa Arab,bahasa yang paling saya suka:)
Ustaz2 dan Ustazah dah masuk kelas untuk intro. Hehe
Semester ni ada 6 subjek,moga mampu menggalas tanggungjawab sebaiknya. :)

Buat semua yang baru masuk U atau sambung semester baru, all the best semua!
Ok,:)
Sekian .
Wassalam.

*rasasedihbilafikirlagi4bulan

Wednesday, August 27, 2014

Masakan Kampung- Sayur lemak kulit rambai-

Coretan daripada Nor Halimah Ahmad Ramli at 10:04 AM 0 comments
Bismillahirrahmanirrahim

Apa khabar semua? Harap semua ok. Hari ni dah 1 Zulkaedah kan? Tamatlah sebulan Syawal.
Tahniah bagi yang berjaya puasa 6 :)
Hujung minggu baru ni berkesempatan balik kampung mak kat Chenor,Pahang. Kampung dekat saya.
Tujuan nak jenguk pak cik yang sakit dan jumpa kawan baru yg datang jauh dari Terengganu.

Al-maklumlah kat Pahang sekarang musim buah,alhamdullilah.
Seronok rezekiNya,merasa makan buah duku,buah cempedak,pisang,bidara dan RAMBAI!!
hehe highlight Rambai.

Kali ni nak share resepi kampung. Ok harus diakui dah bertahun lamanya saya teringin makan. Last makan masa tu sekolah lagi ok.. Sekarang dah remaja dewasa gituh :p Dulu orang masakkan,sekarang buatlah sendiri haha Tu lah rutin sepanjang cuti kat rumah,



Bahan-bahan

Kulit rambai (isi tu makan sampai habis yek) :p
Ikan bilis* (ikan sungai lagi syok woo)
Cili api*
Bawang merah*
Santan
Serai*
Kunyit hidup*
Garam secubit rasa

Cara-cara

Tumbuk bahan-bahan bertanda*
Celur kulit rambai utk buang masam, agak-agak dah layu sikit.
Buang air yang dicelur dan basuh bersih.
Biarkan kulit rambai dalam periuk tu.
Masukkan santan dan bahan-bahan bertanda *
Masukkan garam secukup rasa.


Selamat mencuba :)

Friday, August 22, 2014

Resepi Ikan Bakar Simple dan Mudah

Coretan daripada Nor Halimah Ahmad Ramli at 12:31 AM 0 comments
Bismillahirrahmanirrahim
Cerita semalam,tak tahu nak masak ikan apa.
Saya pun "korek" apa yg ada dalam peti dan kat dapur.
Maka terhasillah resepi yang main buat je ni. Nak share sekali :)

Bahan A( dikisar,tapi saya agak trasional kot, lagi suka tumbuk je guna lesung,baru asli gitu)
1 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci kunyit hidup
1 inci halia
1-2 batang serai (yg ni pakat tumbuk sikit bagi rasa dia keluar)
Lada kering (yg ni guna yang memang dah ada kisar,memang ada dalam peti sebab saya peminat tegar masakan pedas dan merah berapi hehe)

Bahan B
Ikan,semalam guna ikan kembung je. Terpulang korang nak guna ikan apa sebenarnya hehe :)

Bahan C
Limau nipis

Cara-cara.
Tumis bahan A kesemuanya dalam kuali. Tak perlu terlalu garing,yang penting bau tu naik la jugak hehe Baru semangat nak masak. Lepas dah tumis bahan A, ambil  alumunium foil atau daun pisang lagi best. Tempat saya susah nak dapat daun pisang,alumunium foil penggantinya. Kemudian letak ikan kat atas alumunium foil dan tuang kat ikan,sapulah juga kat ikan,lagi banyak lagi bagus bagi saya. Sebab nanti rasa tu best! Lepas tu perah sikit limau nipis tu. Akhir sekali bungkus kemas-kemas dan masuk dalam oven. Nak bakar camne tu terpulang hehe. Bagi yang guna oven macam saya,bakar pada suhu 200c selama 20-30 minit dan siap! :)

Selamat mencuba! ^_^
oh ye ni gambar sebelum selepas. Maaf gambar tak memuaskan,tapi inshaAllah rasa berbaloi buat walaupun last minute plan hehe



Tuesday, August 19, 2014

Bunga.

Coretan daripada Nor Halimah Ahmad Ramli at 7:15 AM 0 comments
Bismilahirrahmanirrahim

Ok tajuk post memang macam tu sebab saya tak stay kat kampung kat Pahang ni.
Minggu baru ni  balik kampung mak. Mak cu telefon bagitahu masak nasi ulam dan tak de selera nak makan. Maka,saya pun ajak mak pecut balik kampung walaupun dah agak lewat petang. Mujurlah ada kampung yang tak berapa jauh,lebih kurang 40 minit je dari rumah kot. Kalau kampung ayah alamatnya memang kempunan la,sebab jauh. Balik pun setahun sekali bila raya je. 

Berbalik kepada cerita balik kampung mak. Alhamdullilah petang tu merasa nasi ulam. Korang pernah makan tak? Try la makan. Macam saya memang totally selera kampung,tapi jangan risau bab makan ni selagi halal saya on je. Tak memilih pun hehe. Nak dijadikan cerita kalau siapa tak de selera tu, meh tengok saya makan. Apak,iaitu Pak cu saya kata tengok saya makan memang selera jugak nak makan. Ok pecaya kan? hehe. Kalau orang yang memang dah kenal, tahulah macam mana saya makan:p

Keesokan harinya dok sibuk dengan buah-buahan. Dulu memang saya pernah duduk kat kampung tapi sampai umur 5 tahun je. Lepas tu pindah ke kawasan bandar sikit. Kira kampung ni ada banyak kenangan juga, part of my story gituh:p Rumah yang saya tinggal pun ada lagi,macam dulu jugak:) 

Lepas tu, dalam kekalutan sibuk ngan buah sempat lagi pergi lari masuk bilik. Ok kat sana memang kalau balik selalu rumah mak cik-mak cik saya. Lari masuk bilik bukan merajuk tapi pergi ambil "kawan" saya, kamera kesayangan. Lama tak shoot,terus set apa yang patut dan start keliling rumah mak cu. Ok harus diakui saya sangat suka shoot bunga-bunga. Sebab nampak cantik dan fresh gitu. Sejuk mata memandang. Kalaulah dapat sampai kat tempat yang memang penuh dengan bunga,alangkah bahagianya! Berangan dah. Ada jugak google tempat best yang banyak bunga. Antaranya,  Rikugien Garden dan Himeji Castle. Rikugien ni terletak di Tokyo dan yang terkenal dari taman Rikugien ini adalah bunga sakuranya. Oh teringinnya nak tengok depan mata. Bayangkan bunga sakura yang melambai-lambai dengan cuaca yang sejuk. Ok,Berangan lagi! hehe. Lepas tu Butchart Gardens yang letaknya di Kanada. Yang ni memang saya tengok gambar dia macam fantasi gitu. Rasa macam dalam alam fantasi,seronoknya! Ok sekarang ke Perancis,terletak di Provence, Chateau de Versailles (tak reti nak sebut nama taman ni macam mana) sangat terkenal. Dekat Paris pulak ada taman nama  La Roseraie du Val de Marne ,taman ni merupakan pusat tanaman mawar tertua di dunia. Wah menarikk!! Dan sekarang mari ke Dubai,ada satu taman yang diiktiraf terpanjang di dunia, namanya Dubai Miracle Garden. Sesuai dengan namanya, taman ni memang miracle la kot sebab taman ni atas tanah yang gersang. Kuasa Dia jadi taman yang indah seindahnya,macam dalam cerita Alice in Wonderland mungkin? Next, kat Belanda ada taman nama  The Garden of Europe. Kat situ memang penuh bunga tulip yang comel lote tuh!Bunga lain pun ada. Bila masa mekar,orang kata macam pelangi. moga-moga ada rezeki sampai salah satu taman ni,memang suka berangan kan. hehe  Tu lah antara taman-taman bunga yang saya tahu. Dari nak cerita pasal shoot bunga tapi terus "melalut" ke taman bunga. Hehe.

Ok sekarang mari throwback dengan gambar-gambar yang saya shoot! :)











ni pulak antara taman yang saya sebut tadi:


Rikugien Garden,Tokyo


Butchart Gardens, Kanada


La Roseraie du Val de Marne


Dubai Miracle Garden


The garden of Europe


Sekian,wassalam :)



 

Flavor of my life Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea