Tuesday, August 23, 2011

RESEPI KOREA ~Soybean sprout soup (kongnamulguk)~

Coretan daripada Nor Halimah Ahmad Ramli at 11:01 PM
Bismillahirrahmanirrahim.
Alhamdullilah dah 23 Ramadhan hari ni. Hanya beberapa hari saja Syawal bakal menjelma, dan yang paling sedih Ramadhan tahun ni bakal melabuhkan tirainya.
Jadi sama-sama kita rebut kelebihan 10 malam terakhir Ramadhan,inshaAllah.

Saya nak kongsikan resepi masakan Korea yang menjadi menu berbuka saya& mak pada hari ni. Esok saya kongsikan satu resepi lagi ya?Kalau di Malaysia,mungkin kebanyakan daripada kita hanya makan makanan begini sewaktu sakit. Di Korea,ini adalah antara menu utama di sana. No wonder most of them (Korean) yang umur 45+ still boleh berlari seperti kanak-kanak. Mungkin ini salah satu faktor iaitu pemakanan mereka.Bagi saya tak de masalah makan macam ni sebab saya memang suka yang bakar,rebus,goreng.

Sebelum ni pernah cuba resepi dari Jepun seperti sushi. Sekarang beralih ke Korea. Saya memang selalu tengok menu ni dalam drama mahupun game show. Contoh, Running Man yang asyik tunjuk makanan. Menarik cara mereka promosikan makanan.=p Oklah tak nak celoteh panjang. Jom semak resepi yang saya cuba tadi!

2 RESEPI ITU IALAH:

Soybean sprout soup (kongnamulguk) +egg roll (Gye Ran Mal E 계란말이]

resepi pertama dulu untuk hari ni
Soybean sprout soup (kongnamulguk)
macam masak sayur bening.Tau tak apa sayur bening? Biasa dikalangan masyarakat Jawa tapi masih ada perbezaannya^_^ Kongnalmuguk ni ada 2 versi,spicy and non-spicy.
Kat sini saya buat non-spicy sebab mak tak sihat,tak nak makan pedas=)

Bahan-bahan:



Taugeh (lagi bagus guna taugeh besar)^_^
5 cawan air
Daun bawang (dipotong)
Bawang merah
2ulas bawang putih (diracik halus)
sedikit ikan bilis
1 1/2 tbs garam
2 tbs minyak bijan
1 tbs kicap
Bijan (dikisar halus)

Cara-cara

1- Basuh taugeh sehingga bersih
2- Masukkan air ke dalam periuk bersama taugeh
3-Masukkan ikan bilis(kalau kat Korea,ikan bilis ini untuk perasa je,bubuh dalam penapis supaya tak bercampur dengan bahan lain)bawang merah dan bawang putih,kacau seketika.
4-Kemudian, masukkan bersama garam,minyak bijan dan kicap.
5-Hidupkan api sederhana dan letakkan periuk.
6-Rebus selama lebih kurang 15 minit.(Kalau ada rumpai laut boleh masukkan)
7-Taburkan daun bawang dan biar ia masak bersama.
8-Keluarkan rumpai laut kalau ada.(Nak biar pun tak pe sebab boleh makan=)
9-Tunggu lebih kurang 10 minit.
10-Dah bubuh dalam mangkuk,jangan lupa tabur cik bijan kita tadi=p
11-Hidangan pertama siap,simple je kan? ;)

Semua orang boleh buat ni kot sebab sangat senang. Rasa pun baik untuk kita.
Boleh makan bersama nasi dan kimchi untuk lebih berselera. Gaul je bersama dalam mangkuk=)
Oh ye,dengar cerita,kalau di Korea,orang kena demam akan makan ni.
Selamat Mencuba!




Wassalam
NHAR,Rumah


 

Flavor of my life Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea