Tuesday, November 30, 2010

Selamat Pengantin Baru

Coretan daripada Nor Halimah Ahmad Ramli at 10:31 PM 2 comments
PASANGAN MEMPELAI SERBA BIRU DI JOHOR BHARU

bismillahirrahmanirrahim.
alhamdullilah,seorang lagi sepupuku sudah pun sah bergelar seorang isteri.
tahun ni 3 orang gadis dalam dalam keluarga kami sudah bertukar status.
alhamdullilah.

tahniah buat Kak Murni dan Abg Jamal.

Selamat melangkah ke alam perkahwinan.
Perkongsian hidup yang penuh warna-warni.
Semoga berkekalan hingga ke akhir hayat.

BAHAGIA DATANG DAN MASUK KE DALAM KELUARGA MELALUI GERBANG TOLERANSI.TOLERANSI HADIR DI TENGAH-TENGAH TIANG.ANTARA DUA INSAN YANG BERGELAR SUAMI DAN ISTERI

Perkongsian bersama:
Allah swt berfirman, " Maha Suci Allah yang telah menciptakan makhluk-makhluk semuanya berpasangan, samada dari yang ditumbuhkan oleh bumi atau dari diri mereka atau daripada yang mereka tidak mengetahuinya " ( Surah Yasin:36 ) Pasangan lelaki dan wanita itu di jadikan untuk saling lengkap melengkapi dan tolong menolong dalam menjalankan fungsi masing-masing sebagai khalifah di muka bumi ini. Nabi adam as berasa sunyi sehinggalah Hawa diciptakan oleh Allah swt sebagai isteri atau pasangan hidupnya. Pasangan itu melalui sebuah kehidupan dengan berkasih sayang melalui ikatan perkahwinan.
"Kaum lelaki itu adalah pemimpin dan pengawal yang bertanggungjawab terhadap kaum perempuan, oleh kerana Allah S.W.T. telah melebihkan orang-orang lelaki (dengan beberapa keistimewaan) atas orang-orang perempuan, dan juga kerana orang-orang lelaki telah membelanjakan (memberi nafkah) sebahagian dari harta mereka, maka perempuan-perempuan yang soleh itu ialah orang yang taat (kepada Allah S.W.T. dan suaminya), dan yang memelihara (kehormatan dirinya dan apa jua yang wajib dipelihara) ketika suaminya tiada bersamanya, dengan pemeliharaan Allah dan pertolongannya..." - Surah An-Nisa' ayat 34


BARAKALLAHULAKUMA ,selamat diijabkabulkan pada 27/11/2010

Akhir kata,Limah dan mak long sentiasa doakan yang terbaik buat Kak Murni dan suami^_^ Maaf gambar ni pun ambil kat facebook korang,usb tinggal di uia..huhu..
Terima kasih buat semua,kenangan kali ni amat indah.Bukan senang dapat kumpul ramai-ramai kan
. Lepas ni Kak Munirah pulak ye,ke JB lagi tahun depan,inshaAllah. Dah bau nasi minyak seterusnya ni.=p

Wassalam.


Wednesday, November 24, 2010

cerita semalam

Coretan daripada Nor Halimah Ahmad Ramli at 2:44 PM 0 comments
bismillahirrahmanirrahim.
semalam?memang menyeronokkan bagi saya.
entah kenapa saya merasa sedikit lega dari masalah yang ada di kotak fikiran ini.
tepat pukul 10,seperti yang dijanjikan,saya pergi menemani Mak Cik Sari membawa anaknya,Nor ke klinik,maklumlah dah cukup setahun rupanya adik comel ni.
Saya,mak,Mak Cik Sari,Nor serta Angah yang turut serta dalam "rombongan" ke klinik pagi semalam.hehe.
Angah perlu ke sana untuk diambil darahnya,sebab demam.
Telatah Nor sangat mencuit hati saya,mulut riuh tapi belum jalan lagi.
Mak kata sama je macam saya.Mulut dulu baru kaki.hehe.
"Akak","Ayah","Ajah","A dog","Jatuh","Mak"....Antara patah perkataan yang terpacul dari mulut si kecil ni. Sungguh comel,duduk pun tak diam.
Sampai di klinik,Angah ke bahagian lain,Angah dah cukup besar,tak perlu teman kot.hehe.
Saya,mak,Mak Cik Sari dan Nor menuju ke "gerbang dunia si ibu dan si anak".
Apa tu? Klinik Ibu dan Anak.
Belum pun saya menjejakkan kaki ke dalam,mata saya terpaku melihat gelagat anak-anak kecil yang masih bayi.
Ada yang menangis,ada yang ketawa,ada yang bertatih berjalan,ada yang berlari,ada yang merengek,macam-macam ada lah pendek katanya!
Tak kurang juga gelagat si ibu dan ayah. Lucu jugak.
Masuk ke sana,serba salah nak tengok bayi yang mana.Sebelah ada,belakang ada,tepi ada..
Tapi bila masuk je seorang bayi lelaki ni,saya asyik pandang dia je,sebab tersangat comel dan tembamnya dia,anak cina,sepet matanya.Geram saya melihatnya.
Dapat juga saya cubit pipi dia yang tembam.
Nampak seorang budak perempuan cina yang saya kira berusia setahun lebih.
Mak kata dia macam saya masa kecil. Rambut,muka,mata...
Betul,bila saya teringat gambar saya sewaktu kecil,macam dia.
Saya melangkah lebih dekat dengan bilik pemeriksaan.
Saya lihat telatah mereka yang comel-comel.
Nor pun menangis bila disuntik,kesian dia,tapi yang lucunya boleh pulak dia panggil mak cik kat jururawat yang cucuk dia.
Sabar jelah jururawat kat situ.Pokoknya,saya belajar banyak hari semalam.
Hari ni Nor macam biasa,mulut riuh. Dengar suara saya pun,dia dah boleh cam.
Bijak-bijak..Siap panggil akak lagi. Gembira^_^
Dari perkara semalam...Ingatlah.
Bukan senang nak membesarkan kita ni,jadi jangan jadi anak derhaka ye,kawan-kawan!

Tuesday, November 23, 2010

How sweet they are!^_^

Coretan daripada Nor Halimah Ahmad Ramli at 9:23 AM 2 comments

Bismillahirrahmanirrahim.
Father and son?Father and daughter?
So cute and sweet they are.
Being together,playing together,eating together and enjoying their life together^_^
Check it out here.
Some of cute scenes,well I think yes!
Kids love guy more than woman? Is it right?










Bersahabatlah dengan orang yang berilmu

Coretan daripada Nor Halimah Ahmad Ramli at 8:16 AM 0 comments
sahabat


bismillahirrahmanirrahim.
Ayat di atas mungkin merupakan salah satu rangkap pesanan ayahnda dan bonda kepada si anak.
Carilah sahabat yang baik,yang menjadi teladan buatmu.
Dalam kehidupan ini,perkenalan itu suatu kemestian. Kita mula mempelajari sesuatu daripada orang lain. Moga dia yang kita kenal membawa kita ke medan ilmu yang bermanfaat dalam merentasi kehidupan agar sentiasa diberkati Allah.

"Berkawan dengan orang bijaksana banyak manfaatnya,seperti berkawan dengan penjual wangian yang sering mencalitkan haruman kepada kita. Sebaliknya berkawan dengan tukang besi,percikan apinya mungkin melubangkan baju kita..."


carilah sahabat sebaik mugkin


Begitulah indahnya erti kehidupan dalam memilih sahabat.Mungkin kita pernah terdengar,siapa kawan itulah kita.Ada kebenarannya juga.

Kata si ayah mungkin :"Jangan kau berkawan dengan penghkhianat,anakku"
Meskipun begitu, jangan sombong dan bongkak kerana penilaian awal tentang kawan selalu merugikan kita.Ambil masa untuk kenal si sahabat. Pandangan pertama selalu merugikan kita.

Berkawan dengan orang yang berilmu. Pastinya setiap bait kata-katanya membawa seribu satu pengertian yang bermakna,yang penuh dengan ilmu-ilmu yang berguna.Begitu juga,jika diibaratkan dengan tanah yang subur.Tanah sebegini pasti saja memberikan manfaat dan hasil tanaman yang baik dan banyak kepada manusia. Benar juga,mungkin mendengar lebih berkesan dari membaca bagi sesetengah orang. Jadi,carilah sahabat yang kata-katanya penuh dengan ilmu yang berguna.

Dalam sebuah buku yang pernah saya baca ada mengatakan,sekurang-kurangnya, kalau tidak menemui ilmuwan seperti tanah yang subur pun, memadai juga kita bergaul dengan orang seperti tanah gersang yang menakung air.Dengan izin Allah, maka sumur itu dapat memberi manfaat kepada manusia. Itu orang berilmu dan kurang beramal.

Namun tanah yang perlu kita jauhi adalah tanah yang langsung tidak memberi manfaat. Dia adalah orang yang kurang berilmu,tidak mengamalkannya,bahkan menidakkan hidayah kurniaan Pencipta.

Full of Sunshine.

Coretan daripada Nor Halimah Ahmad Ramli at 7:21 AM 0 comments
Bismillahirrahmahim.
Thanks to my dear friend for tagging me^_^
Missing you,Sarah.

1) If someone says, "Is this ok?? You say :
Because of you- After School
Why?Because of me? What I've done?=p


2) How would you describe yourself?
Chocolate Love- SNSD
Hah?? One of my fav: Chocolates^_^

3) What do you like in a girl?
First Love-Utada Hikaru

4) How do you feel today?
Everyday I love you- Boyzone
Everyday I love you,family,friends and everyone!

5) What is your life's purpose?
Awaken-Maher Zain
Remember that Allah always with us

6) What's your motto?
Insha Allah- Maher Zain
Insha Allah I will do my best^_^

7) What do your friends think of you?
Nothing On You( Korean version) -Jay Park

Nothing on me,friends??=_=

8) What do you think of your parents?
Yang Sempurnakanku-Sixth Sense
Really? I'm proud to hear that,thanks^_^

9) What do you think about every often?
Langkah Tercipta-UNIC
Thousand steps in our life begin from a step,right?

10) What is 2+2 ?
This I promise you-N'sync
I'll try my best to keep my promise=)

11) What do you think of your best friend(s)?
I think I-bOA
Full house OST,I think I love you,my dear best friend
*right song in describing my feeling to her*XD

12) What do you think of the person you like?
Swear it again-Westlife
Because I don't easily trust people,maybe???

13) What is your life story?
Hold My Hand-Maher Zain
Thanks to all of you=)

14) What do you want to be when you grow up?
Impian Kasih-Inteam
ha?? no comment=p

15) What do you think of when you see the person you like?
Beautiful Soul- Jesse mcartney
Husnu Zon..right?

16) What will you dance to at your wedding?
Tearin' Up My Heart-Nsync
its bad,right? So I'm not going to dance..haha

17) What will they play at your feneral?
Hanya Tuhan Yang Tahu-unic
as a Muslim, do pray for me. :)

18) What is your biggest fear?
Muhasabah Cinta-Edcoustic
Muhasabah...Allah is my biggest fear.

19) What is your biggest secret?
Autumn in my heart OST
Let me just keep it as my secret..huhu,autumn in my heart only=p

20) What will you post this as?

Full of sunshine-Jang Geun Seuk
wow? that's cool^_^

Done ^_^
Good Luck to all people who will be tagged by me!
Just answer it,no one will say that your answers're wrong.=p

1. Akrimi
2.Aisyah
3.Farah
4.Sofian
5.Liyana Azmin
6.Bella
7.Aty
8.Kashrah
9.Norahil Husna
10.Ayie
11.Fazreen Hazrina
12.Yana
13.Kak Ain Shamila
14.Salim
15.Hashim
16.Kak Amy
17.Kak GG
18.Luqman
19.Laisha
20.Midah

Haaa...already enough 20,rite?

Monday, November 22, 2010

kucing...oh kucing...comel^_^

Coretan daripada Nor Halimah Ahmad Ramli at 7:15 AM 0 comments
subhanallah,geramnya dengan si Maru ni!

bismillahirrahmanirrahim.
meow meow,si kucing mengiau.
teringat pada kucing kesayangan saya,Pabu yang sudah lama pergi. rindu jugak pada kucing-kucing saya yang dulu. semenjak Pabu pergi,saya dah tak bela kucing. sebab Pabu lah kucing yang paling saya sayang. Walaupun macam tu,kucing tetap haiwan yang paling saya suka. Pantang saya? Salah satu,pantang nampak kucing! Pernah dulu,saya terjumpa kembali kucing saya di restoran. Saya tinggalkan nasi goreng pattaya dan terus masuk kereta bawa balik kucing tu. Tak silap masa tu saya darjah 3. Mewarisi sifat ayah yang sangat sayang akan kucing. Bukan kucing saja,kambing pun ayah sayang. Bila tengok gambar-gambar ayah,asyik ada kucing je. Kucing oh kucing,banyak sebab saya suka si kucing. Melayari internet menemukan saya dengan Maru,si kucing Jepun,sangat comel! Percayalah,jika anda perhatikan,gelagat si kucing ni mencuit hati. Dulu,selalu juga cakap dengan kucing,satu perasaan yang melegakan. Saya rindu Pabu saya yang rupanya hampir sama dengan si Maru ni tapi Maru lagi gemok..
Jadi,sayangilah kucing-kucing sebab kucing-kucing ni istimewa.


kucing yang comel^_^


Menarik tentang kucing ni:
pertama:
Otot kucing itu juga dapat menyesuaikan dengan sentuhan otot manusia.♥

Permukaan lidah kucing ditutupi oleh berbagai benjolan kecil yang runcing, benjolan ini seperti kikir atau gergaji. Bentuk ini sangat berguna untuk membersihkan kulit. Ketika kucing minum, tidak ada seitis pun cairan yang jatuh dari lidahnya.
Sedangkan lidah kucing sendiri merupakan alat pembersih yang paling canggih, permukaannya yang kasar dapat membuang bulu-bulu mati dan membersihkan bulu-bulu yang tersisa di badannya.

kedua:
Dan hasil penelitian perubatan yang telah di lakukan di makmal haiwan, menemukan bahawa badan kucing bersih secara keseluruhan.♥ Ia lebih bersih dari manusia.Bahkan di zaman dahulu kucing dipakai untuk terapi. Dengkuran kucing yang 50Hz baik buat kesihatan.

ketiga:

kucing akan menjadi sahabat yang akrab dan teman yang sejati ♥
Kajian menunjukkan bahawa kucing yang dijadikan sebagai haiwan peliharaan kesayangan, boleh meringankan diri seseorang yang sedang menghadapi masalah fisiologi dan emosional(sakit jiwa). Ini adalah benar. Dengan kajian yang terbukti ini, ia akan benar-benar menyembuhkan "hati yang luka", terutama bagi orang yang sudah lanjut usia dan sentiasa berada dalam tekanan dan kesedihan. Selain itu, kucing juga mampu memberi kasih sayang yang tinggi kepada tuannya, tetapi kurang menuntut perkara yang bukan-bukan. Kos memelihara kucing juga rendah dan ianya sangat sesuai bagi mereka yang mempunyai gaya hidup moden

keempat: Kucing mempunyai sifat keyakinan yang sangat tinggi ♥
Orang yang memelihara haiwan peliharaan akan mengambil perhatian yang lebih jika dibandingkan dengan orang yang tidak memelihara apa-apa haiwan peliharaan. Ketika seseorang itu telah berusia ataupun sedang sakit dan mempunyai haiwan peliharaan kucing, ia pasti akan memberi perhatian sebaik mungkin kepada kucingnya. Seseorang yang merasakan dirinya sangat diperlukan (oleh kucing), mereka akan memancarkan suatu aura yang sangat optimis dan berkeyakinan.

kelima:
Kucing boleh membebaskan anda daripada stress atau tekanan ♥
Menurut kajian perubatan, duduk di kerusi, meletakkan kucing di pangkuan anda dan membelai rambutnya akan menjadikan anda merasa nyaman dan damai. Hal ini akan membuat anda merasa santai dan akan menjadikan anda merasa lega daripada stress yang disebabkan oleh apa-apa pun masalah.

keenam:
Kucing sebagai penawar kesihatan ♥
Menurut "Society for Companion Animal Studies", pesakit akan mudah sembuh atau hidup lebih lama melalui haiwan. Telah dibuktikan bahawa mempunyai haiwan kesayangan pasti akan meringankan beban daripada kes-kes seperti kerosakan fisiologi ataupun psikologi manusia.

ketujuh:
Kucing sebagai pemangkin sosial ♥
Kucing sebagai haiwan peliharaan lazimnya akan membuatkan rasa malu dan ragu-ragu dalam diri anda terhakis. Perkara ini berlaku apabila anda pergi berjalan-jalan bersama dengan kucing anda. Orang akan tertarik dan mula menyapa anda. Sebagai pencinta kucing, anda pasti tidak akan ragu-ragu untuk menunjukkan haiwan kesayangan anda kepada orang ramai semasa berjalan bersama-samanya.



Dari Ibnu Umar r.a. berkata: Rasulullah saw bersabda, "Seorang perempuan disiksa karena kucing yang dikurungnya hingga mati maka ia dimasukkan ke dalam neraka disebabkan ia tidak memberi makan dan minum ketika mengurungnya dan tidak pula melepaskannya agar memakan binatang-binatang melata di bumi." (Bukhari - Muslim) Abu Hurairah mendapat nama 'Bapa Kucing'. ‘Abdurrahman bin Shakhr Al-Azdi, yang lebih dikenal dengan panggilan Abu Hurairah, adalah seorang Sahabat Nabi yang terkenal dan merupakan periwayat hadits yang paling banyak disebutkan dalam isnad-nya oleh kaum Ahlus Sunnah wal Jama’ah. Abu Hurairah berasal dari kabilah Bani Daus dari Yaman. Beliau diperkirakan lahir 21 tahun sebelum hijrah, dan sejak kecil sudah menjadi yatim. Nama aslinya pada masa jahiliyah adalah Abdusy-Syams (hamba matahari) dan ia dipanggil sebagai Abu Hurairah (ayah/pemilik kucing) karena suka merawat dan memelihara kucing. Ketika mudanya ia bekerja pada Basrah binti Ghazawan, yang kemudian setelah masuk Islam dinikahinya.


p/s:teringat misi:selamatkan kucing di dunia.jangan langgar kucing,jangan pukul kucing tau!

Sunday, November 21, 2010

kesabaran kunci kebahagiaan

Coretan daripada Nor Halimah Ahmad Ramli at 7:38 PM 0 comments


bismillahirrahmanirrahim.

manusia itu mudah hilang sabarnya,andai diri diuji dengan mehnah yang sangat hebat.
namun,ingatlah Allah tak pernah menguji kita tanpa sebab yang pasti.
Namun,janganlah kau tanyakan mengapa Dia mengujimu, tetapi fikirkanlah mengapa dirimu yang terpilih untuk melalui ujian tersebut.

setiap bunga yang mekar bermula dengan tiada kuntuman bunga.
menuntut seribu kesabaran untuk menantinya mekar.
begitu juga dalam kehidupan kita.
akhirnya pasti ada kebahagiaan menanti,jadi terus bersabar dan berusaha sebaiknya.

umpama menanti mawar mekar


bak kata-kata: dengan kesabaran dan ketabahan,kita akan terpacu untuk menunggu kuntuman mawar mengembang dengan sempurna

Kalau boleh, kita inginkan berpuluh-puluh tunas yang akan mengembang lagi sepertinya.

Setiap satunya diibaratkan seperti tunas-tunas kebahagiaan, ketenangan, kedamaian dan kepuasan yang bakal berkembang dengan suburnya.

Al-Baqarah:045

وَاسْتَعِينُواْ بِالصَّبْرِ وَالصَّلاَةِ وَإِنَّهَا لَكَبِيرَةٌ إِلاَّ عَلَى الْخَاشِعِينَ
Jadikanlah sabar dan shalat sebagai penolongmu. Dan sesungguhnya yang demikian itu sungguh berat, kecuali bagi orang-orang yang khusyu`,


إِن تَمْسَسْكُمْ حَسَنَةٌ تَسُؤْهُمْ وَإِن تُصِبْكُمْ سَيِّئَةٌ يَفْرَحُواْ بِهَا وَإِن تَصْبِرُواْ وَتَتَّقُواْ لاَ يَضُرُّكُمْ كَيْدُهُمْ شَيْئاً إِنَّ اللّهَ بِمَا يَعْمَلُونَ مُحِيطٌ
Jika kamu memperoleh kebaikan, niscaya mereka bersedih hati, tetapi Jika kamu mendapat bencana, mereka bergembira karenanya. Jika kamu bersabar dan bertakwa, niscaya tipu daya mereka sedikitpun tidak mendatangkan kemudharatan kepadamu. Sesungguhnya Allah mengetahui segala apa yang mereka kerjakan.(surah al-imran)




indahnya sabar

jom jawab tag

Coretan daripada Nor Halimah Ahmad Ramli at 3:30 PM 0 comments

bismillahirrahmanirrahim..
thanks to my classmate Sofian sebab tagged saya di blog anda.

baru dapat online hari ni.
jadi jom kita jawab!


1-http://sof1an.blogspot.com/ di mata kalian..
(belum tengok? sila blogwalking)
blog yang penuh dengan cerita.paling banyak pasal si penulis suka budak-budak kot.^_^

2. nama blog anda dan kenapa letak nama tu.
flavor of my life sbb penuh cerita dalam hidup ni.

3. nama URL blog anda dan dari mana datangnya idea itu.
www.norhalimahahmadramli.blogspot.com. senang je sbb full name si penulis. jadi tak perlu tanya nama saya dah.semua dah tertera kan.hehe bangga dengan nama yang diberi.

4. apakah method dalam penulisan blog anda.
method??macam-macam sbb ni kan blog saya..=p

5. apa perasaan anda bila lihat blog orang cantik dan menarik sedangkan blog anda tidak (kadang-kadang blog sendiri cantik tp.merendahkan diri).
emmm pendapat korang?cantik ke??

6. bilakah blog anda diwujudkan.
dah lama.cuma dulu tak update..dari April 2008..da 2 tahun lebih blog ni.

7. siapakah orang yang pertama tahu dan menjadi follower blog anda?
org ptama tau??kwn baikku a.k.a kakakku=p yg ptama jd follower?mungkin sepupu saya yang sorang ni,Farah.


8. sila tag 5 nama lain untuk menerima tag tersebut dan forwardkan syarat-syarat ini.

Aisyah
Sarah
Aty
Farah
Kak Ain


soalannya :
1. http://norhalimahahmadramli.blogspot.com/ di mata kalian.. ini blog saya. :)
(belum tengok? sila blogwalking)
2. nama blog anda dan kenapa letak nama tu.
3. nama URL blog anda dan dari mana datangnya idea itu.
4. apakah method dalam penulisan blog anda.
5. apa perasaan anda bila lihat blog orang cantik dan menarik sedangkan blog anda tidak (kadang-kadang blog sendiri cantik tp.merendahkan diri).
6. bilakah blog anda diwujudkan.
7. siapakah orang yang pertama tahu dan menjadi follower blog anda?
8. sila tag 5 nama lain untuk menerima tag tersebut dan forwardkan syarat-syarat ini.

Monday, November 15, 2010

Selamat Bercuti,kawan2..

Coretan daripada Nor Halimah Ahmad Ramli at 8:08 AM 0 comments
terasa seperti budak sekolah lagi..?


bismillahirrahmanirrahim,
akhirnya,dah habis da papers,khusus buat kawan2 1st year 2nd sem,law uia.
masa untuk bercuti pulak.
semua ,selamat pulang ke kampung dan jaga diri baik-baik,kawan2..
mesti ada yang da tiba di kampung halaman.
selamat mengubat rindu bersama keluarga.
selamat bercuti dan selamat menyambut hari raya Aidiladha^_^



hati-hati semua

Friday, November 12, 2010

Selamat Hari Lahir buat adikku,Aty Mariam^_^

Coretan daripada Nor Halimah Ahmad Ramli at 2:00 PM 0 comments

bismillahirrahmanirrahim.
alhamdullilah,sudah cukup 18 tahun.
Selamat hari lahir buat sahabatku,Siti Mariam Sarnin yang sudah kuanggap seperti adikku sendiri.
Mungkin kerana hubungan keluarga kami yang sudah terbina hampir 30tahun.
Walaupun tinggal jauh,semoga hubungan antara kita semua tetap berkekalan.
Kirim salam dekat Pak Cik Nin dan mak ya.
Kak Limah rindu nak ke sana,inshaAllah.
Aty,da balik Johor?Bila nak datang Pahang?
Semoga ulangtahun kelahiran kali ini membawa seribu satu erti buat dirimu,Aty!
Semoga sentiasa diberkati oleh-Nya,jaga diri baik2!
Sayang kamu,Aty^_^

Semoga bertambahnya umurmu,bertambahnya amalanmu,wahai sahabatku...



Thursday, November 11, 2010

~langkah tercipta~

Coretan daripada Nor Halimah Ahmad Ramli at 7:55 PM 0 comments


hayati setiap bait lagu ini:


Semalam aku kelukaan,
Kecewa kehampaan,
Mencalar ketabahan,
Impian seringku harapkan menjadi kenyataan
Namun tak kesampaian,

Allah…
Inginku hentikan langkah ini
Bagaikan tak mampu untuk ku bertahan
Semangat tenggelam lemah daya,
Haruskah aku mengelamun jiwa
Ku berbisik inilah dugaan

Dan langkahku kini terbuka
Pada hikmah dugaan uji keimanan
Dan dilontarkannya ujian diluar kekuatan setiap diri insan

Allah…
Pimpini diriku,
Untuk bangkit semula meneruskan langkah perjuangan ini
Cekalkan hati dan semangatku
Kurniakan ketabahan........
Agar mimpi jadi nyata..
padaMu ku meminta

Dan ku mohon agung kudratMu
Wahai Tuhan Yang Satu
Segalanya dariMu




mode:langkah tercipta,tunggu exam habis.
2 papers more..

Monday, November 08, 2010

~la tahzan~

Coretan daripada Nor Halimah Ahmad Ramli at 10:25 PM 0 comments

Get More Islamic Testi Here!



Get More at (Islamic-Testi)!
Coretan daripada Nor Halimah Ahmad Ramli at 5:49 PM 0 comments
mak dan ayah 20 tahun lepas

bismillahirrahmanirrahim.

hari ini,
saya menemani ibu ke klinik berdekatan,sudah 3 hari keadaannya tidak berapa baik.
akhirnya ibu tewas pada pujukan saya supaya bertemu dengan si doktor.
kaki melangkah ke dalam klinik.
saat menunggu giliran ibu dipanggil ke dalam bilik doktor.
keluar seorang kanak-kanak perempuan lengkap berpakaian pink serta berhijab.
subhanallah!
Alangkah comel wahai kamu,si adik.
saya leka memerhatikan gelagatnya,menunggu ubat dari kaunter.
dia terus baring sambil mulutnya terkumat-kamit membaca buku cerita yang disediakan di situ.
selesai membaca,dia mengambil buku itu.
saya sungguh tertarik dengan sikapnya,dia meletakkan kembali buku itu di rak yang disediakan.
mungkin sudah biasa dididik sebegitu oleh ayahanda dan bundanya.
masa terus berlalu,dia mengambil ubatnya bersama ayahnya.
terkenang kembali saat kanak-kanak saya.
selalu ditemani si ayah ke mana sahaja atau lebih tepat jika saya katakan saya peneman setia ayah ke mana sahaja.
maklum sahaja sekolah ikut ayah.semua tu dah lama berlalu,namun setiap saat itu akan terus saya hargai.
berbalik kepada cerita si adik,dia dapat ubat berwarna oren.
terdengar suaranya berceloteh,"ayah,ni air oren ke?"
si ayah terus menjawab,"air warna oren,sayang"
betapa sabar si ayah melayan telatah si anak.
adik itu berlalu pergi bersama si ayah meninggalkan saya dan ibu di klinik.
tak lama selepas itu...
sepasang suami isteri masuk ke klinik.
saat mata terpandang sepasang suami isteri membawa bersama bayi yang sungguh comel sewaktu berada di klinik.
hati mula memikirkan kembali betapa besarnya erti kasih sayang dan pengorbanan insan yang bergelar ibubapa sejak kita kecil lagi.
dari kecil mendidik tanpa jemu,mencurahkan kasih sayang bersama ilmu-ilmu yang mengajar kita untuk sentiasa mengingati Sang Pencipta.
Ramai yang mengatakan saya bertuah kerana merupakan satu-satunya "jantung hati" si ibu dan si ayah,boleh saya katakan tepat.
Sebenarnya pada saya,setiap anak-anak itu bertuah.
Si ibu dan si bapalah yang bakal mencorakkan kita yang pada asalnya ibarat kain putih.
Betapa besarnya tanggungjawab mereka,namun anak adalah satu anugerah buat mereka.
Sebagai anak,jadilah anak yang tidak lupa pada kedua orang tuanya.
Sama ada yang masih hidup atau sudah pergi meninggalkan kita.Dalam hadith,

عن أبي هريرة رضى الله عنه أن رسول الله صلى الله عليه وسلم قال : إذا مات ابن آدم انقطع عمله إلا من ثلاث: صدقة جارية أو علم ينتفع يه أو ولد صالح يدعو له
Maksud hadis :

Daripada Abu Hurairah Radhiallahu ‘Anhu katanya,, Rasulullah SAW telah bersabda : Jika anak Adam meninggal, maka amalnya terputus kecuali dari tiga perkara, sedekah jariyah (wakaf), ilmu yang bermanfaat, dan anak soleh yang berdoa kepadanya.'' (HR Muslim).

Maka,sebagai terus mendoakan yang terbaik buat mereka


.Daripada Anas bin Malik bahawa Rasulullah bersabda, maksudnya: "Sesiapa yang ingin dipanjangkan umur dan ditambah rezekinya maka hendaklah dia berbakti kepada ibu bapanya serta menyambungkan silaturrahim." - (Riwayat Ahmad).

Jangan pernah melukakan hati mereka. Pohonlah maaf daripada mereka seandainya kita merasakan yang kita telah melukakan hati mereka. Mungkin ada perkara yang kita terlepas pandang.Yakinlah bahawa bagaimana teruk pun perangai si anak,mereka pasti akan memaafkan. Hati si ibu dan si bapa jagalah sebaiknya.

Rasullulah s.a.w bersabda, "Redha Allah tergantung pada redha ibu dan bapa, dan murka Allah bergantung pada murka ibu dan bapa mereka." (Riwayat: al-Hakim)

Betapa tingginya kedudukan mereka. Saya sendiri masih memperbaiki diri ini. Berbuat baiklah selagi masa ada.
Allah s.w.t telah berfirman di dalam Al Quran : Maksudnya : "Allah melarang kamu daripada menyembah selain kepadaNya , dan menyuruh supaya kamu berbuat baik kepada kedua ibubapa. Jika salah seorang diantara keduanya atau kedua-duanya sampai berumur lanjut dalam pemeliharaanmu, maka sekali-kali janganlah kamu mengatakan kepada keduanya "ah" dan janganlah kamu membentak mereka tetapi ucapkan kepada mereka perkataan yang mulia. (Al- Isra': Ayat 23)


Dari Ibnu Mas'ud r.a. bahawa seorang lelaki bertanya kepada Rasulullah s.a.w.; "Manakah amal yang lebih utama?", Rasulullah s.a.w. menjawab; "Sembahyang dalam waktunya, berbakti kepada ibu bapa dan berjuang di jalan Allah." - Sahih Bukhari

Hari ini tiba-tiba saya mendapat berita yang saya kira dugaan buat kami berdua. Semoga segalanya baik-baik sahaja buat mak. Saya sayang mak dan saya rindu ayah.

Buat yang bakal bergelar ibu dan bapa,didiklah anakmu sebaiknya:

Diriwayatkan oleh Aisyah, katanya: "Aku belum pernah melihat seorang pun yang wibawa dan kelakuannya seperti Rasulullah terhadap Fatimah puterinya. Jika masuk kepada Rasulullah, dia bangkit kepadanya, menciumnya dan mempersilakannnya duduk di tempat duduk baginda. Dan jika nabi masuk kepadanya dia bangkit daripada tempat duduknya, mencium baginda dan mempersilakan baginda duduk di tempat duduknya." - (Riwayat Abu Daud, Nasai dan Termizi).

Buat insan-insan seperti saya teruslah mendidik diri ini.Pernah ustazah saya mengatakan,didiklah diri sendiri 25tahun sebelum dikurniakan cahaya mata sendiri.Muhasabah diri sendiri.Semoga Allah sentiasa memelihara kita.
Wassalam.

Sunday, November 07, 2010

missing my favourite places

Coretan daripada Nor Halimah Ahmad Ramli at 3:50 AM 0 comments


bismillahirrahmanirrahim.

missing.that's my feeling now.
i hope i can be there again.
May Allah invite me again as His guest again.
Praying to be there,the better places for all muslims.
To all pilgrims of Hajj this year,may all of you get hajj mabrur,inshaAllah.
Whatever thing comes to you,remember that Allah want to test you.
Allah always be with you.
Always be patient and think deeply.
Keep praying and istighfar.
Please behave in a good manner because you have been invited by Allah.
please appreciate every minute.
Ihfazzilah Allah yahfizuka.
Amin.

tazkirah buat diriku dan sesiapa saja yang membacanya

Coretan daripada Nor Halimah Ahmad Ramli at 3:08 AM 0 comments


bismillahirahmanirrahim.

Apa itu ikhtilat?
Ikhtilat bermaksud pergaulan dalam Bahasa Melayu yang berasal dari kata dasar khalata iaitu bercampur. Percampuran ini boleh berlaku di kalangan manusia, haiwan atau benda.

Ulama Fiqh mendefinisikan pergaulan sebagai satu keadaan apabila lelaki dan perempuan ajnabi bertemu (melebihi dua orang) di suatu tempat dan berlaku interaksi antara mereka. Interaksi yang berlaku mungkin berupa percakapan, pandangan atau isyarat yang boleh difahami. Jika ia melibatkan dua orang sahaja, maka ia diklasifikasikan sebagai khalwat.

Ikhtilat boleh berlaku di mana-mana tempat samada secara terancang atau tidak.

Hukum Asal
Pada dasarnya, tidak terdapat sebarang hukum bagi pergaulan yang jelas. Meskipun terdapat beberapa pendapat yang mengatakan ianya tidak haram malah harus, namun berdasarkan dalil-dalil yang bakal dikemukakan, adalah jelas bahawa hukumnya adalah tetap haram. Ini juga kerana pandangan ini disokong oleh majoriti ulama fuqaha, dan ahli hadith.

Dalil-Dalil
Pengharaman pergaulan antara lelaki dan perempuan meskipun tidak terdapat satu nas yang qatie (jelas), namun pengharamannya hanya berasaskan kepada hukum lain yang pada asalnya dikhususkan bagi kaum wanita kerana dalam hukum-hukum tersebut terdapat unsur-unsur pergaulan antara perempuan dan lelaki ajnabi. Oleh itu, nas-nas tersebut boleh dijadikan sebagai petunjuk pengharaman pergaulan. Hukum-hukum yang dimaksudkan ialah larangan berkhalwat dan musafir tanpa mahram, solat berjemaah di masjid bagi wanita, hukum jihad bagi wanita-wanita, hukum solat Jumaat bagi wanita dan beberapa hukum-hakam yang dikhususkan untuk wanita.

Pemakaian Urf dan Maslahah dalam Penentuan Hukum Pergaulan
Dalam konteks persoalan berkaitan pergaulan antara lelaki dan perempuan di
Malaysia, meskipun hukum asalnya adalah haram seperti mana yang telah dihujahkan sebelum ini [rujuk perbincangan tentang hukum asal pergaulan], namun apabila dilihat dari sudut pendekatan pemakaian uruf masyarakat di Malaysia, ternyata beberapa kelonggaran tetap wujud seiring dengan prinsip iaitu mengambilkira suasana setempat dan semasa di Malaysia. Persoalan yang turut perlu dipertimbangkan contohnya:

· Kaum wanita turut keluar mencari rezeki dengan bekerja, malahan wanita di Malaysia kini hampir seimbang dominasi peratusan mereka yang bekerja dengan lelaki· persoalan tentang pergaulan antara lelaki dan perempuan semasa belajar. Di universiti, keadaan sama berlaku.

Pengecualian Bagi Hukum Asal
Unsur Darurat

pergaulan perempuan dan lelaki ajnabi yang dikategorikan sebagai darurat atas tujuan memberikan perlindungan atau menyelamatkan perempuan itu daripada bahaya adalah diharuskan dengan syarat tidak ada tujuan-tujuan lain. Hukum ini adalah satu pengecualian dari hukumnya yang asal iaitu haram.

Apabila Wujud Keperluan atau Hajat

· Muamalat Maliyyah (urusan harta)
Perempuan dibenarkan bergaul dengan lelaki dalam urusan yang melibatkan harta seperti jual beli atau lain-lain transaksi. Ini adalah kerana urusan sebegini memerlukan interaksi antara dua pihak sebelum berlaku aqad.

· Penyaksian (urusan mahkamah)
Penyaksian wanita diterima syara.Di dalam kes-kes tertentu seperti dalam kes harta dan berkaitan.

· Urusan kerja
Wanita diharuskan keluar rumah untuk bekerja dengan izin suami atau penjaganya. Urusan kerja kebiasaannya melibatkan pergaulan wanita dengan lelaki. Tambahan pula bilangan tempat kerja yang mengasingkan antara lelaki dan perempuan secara total amat terhad.

· Melayani tetamu
Harus bagi seorang wanita melayani tetamunya dengan syarat ia mestilah ditemani oleh suami atau mahramnya. Ini kerana, kewujudan suami atau mahramnya untuk mengelakkan berlakunya 'khalwah' (bersunyi-sunyian) antara seseorang wanita dan tetamunya. Begitu juga, harus bagi seseorang wanita untuk makan bersama tetamunya dengan kehadiran suami atau mahramnya bagi menjaga hak-hak tetamu.

· Keperluan lain yang tidak bertentangan dengan syariat
Oleh itu pergaulan yang berlaku contohnya dalam kenderaan awam dibolehkan atas alasan ianya adalah keperluan yang mendesak. Namun demikian, keharusan ini tertakluk kepada syarat perempuan itu keluar rumah bukan untuk tujuan yang tidak syarie seperti untuk berpoya-poya. Ia mestilah bertujuan syarie seperti bekerja untuk menyara diri atau keluarga, menziarahi keluarga, pesakit dan sebagainya. Begitu juga keadaannya jika seseorang wanita perlu ke tempat-tempat awam seperti stesen bas, keretapi, pasaraya dan sebagainya.

Pergaulan menurut kebiasaan adat dalam majlis-majlis
Pergaulan antara lelaki dan perempuan di dalam majlis-majlis keramaian yang tidak bertentangan dnegan syarak seperti kenduri kendara atau majlis-majlis keraian, ziarah keluarga atau jiran serta sahabat, melayan tetamu dan sebagainya dibolehkan.

Pergaulan semasa belajar
Umum mengetahui bahawa situasi keadaan di
Malaysia di mana semua rakyatnya berhak untuk mendapatkan pendidikan. Walaubagaimanapun, mungkin timbul dalam usaha menuntut ilmu ini, persoalan tentang pergaulan yang mungkin wujud semasa proses pembelajaran tersebut. Sebagai pelajar sudah tentu akan wujud bentuk komunikasi antara rakan sekelas seperti bertanya soalan, study group dan tugasan secara berkumpulan dan sebagainya. Semua ini jelas menunjukkan betapa pergaulan tidak dapat dielakkan semasa proses pembelajaran.

Adab-Adab Ikhtilat dalam Islam

· > Tidak bersentuhan antara perempuan dan lelaki ajnabi.

· > Tidak melihat perempuan atau lelaki secara mengamati dan menaikkan syahwat.

· > Memelihara aurat dan kehormatan. Aurat lelaki adalah antara lutut dan pusat manakala aurat perempuan adalah seluruh tubuh badan kecuali muka dan tangan.

· > Tidak mengeluarkan kata-kata keji, lucah atau menunjukkan tingkahlaku yang mendorong kepada melakukan maksiat.

· > Tidak berdua-duaan terutama di tempat sunyi dan gelap


artikel ini peringatan buat diri sendiri dan semua,semoga kita dapat mengambil iktibar daripadanya. terima kasih buat seorg sahabat yg sentiasa mengingatkan saya tentang perkara ni.

Friday, November 05, 2010

happy deepavali

Coretan daripada Nor Halimah Ahmad Ramli at 1:36 AM 0 comments

happy deepavali.

I want to dedicate it to all of my neighbours here. Especially to Samu and her family,Nanda& family, Arsi,Kumari,Ruveni and Loges. I know that all of you do not sleep yet. This night, dengar bunyi dentuman mercun..=p Thanks for inviting me to your house^_^
i'm sorry that i must go back to KL tomorrow,my exam's not finish yet

to my senior in Arabic debate,
thanks for your help.
Really appreciate it.

Wednesday, November 03, 2010

today.

Coretan daripada Nor Halimah Ahmad Ramli at 2:17 AM 0 comments

“Bacalah serta ikutlah akan apa yang diwahyukan kepadamu daripada Al-Quran, dan dirikanlah Solat. Sesungguhnya Solat itu mencegah daripada perbuatan yang Fahsya’ dan mungkar; dan Sesungguhnya mengingati Allah adalah lebih besar. Dan (ingatlah) Allah mengetahui akan apa yang kamu kerjakan” [Al-Ankabut 29: 45]



 

Flavor of my life Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea